GALILEO GALILEI GLAS

Historien bag

Verdens første termometer

Et Gaileo Galilei glas er et termometer og måler temperaturen.

I 1593 opdagede astronom, fysiker, ingeniør og “faderen til avanceret videnskab” Galileo Galiei at rumfanget af en væske ændrer sig, når temperaturen ændres. Galileo skabte med den nyopdagede fascinerende viden Galileo Galilei glasset, og var dermed den første til at opfinde et redskab, der kunne måle temperaturvariationer. I årene efter blev termometeret yderligere udviklet af Galileo, Santorio Santorio og Galileos ven Gianfrancesco Sagredo, og Gabriel Fahrenheit og Anders Celcius opfandt de to temperaturskaler, der i dag begge kan aflæses på Inca Living Galileo Galilei glasset.

Portræt af opfinderen af termometeret Galileo Galilei
Galileo Galilei eksperimenterer med termometeret der senere bliver til Inca Living Galileo Galilei glasset

En førstehåndsberetning fra opdagelsen

Den italienske fysiker og matematiker Benedetto Castelli beskrev i 1603 Galileo Galileis opdagelse af termoteret således.

“Galileo tog en lille glaskolbe på størrelse med et lille hønseæg, med en hals omkring to spænd lang og så fin som et hvedestrå, varmede kolben godt op i sine hænder, og vendte så dens mund ned i et kar, der var anbragt nedenunder, hvori der var lidt vand. Da han tog varmen fra sine hænder fra kolben, begyndte vandet med det samme at stige i nakken og steg til mere end et spænd over vandet i karret. Galileo gjorde brug af denne effekt til at konstruere et instrument til at estimere varme og kulde.”

Galileo Galieli glasset er et evigt foranderligt termometer

Udseendet på glasset ændrer sig med ændringer i temperaturen.

Galileo Galilei glasset indeholder fire præcist kalibrerede glaskugler, der flyder i en væske. På hver glaskugle sidder et lille metalskilt med en temperaturangivelse. Når temperaturen i rummet stiger, falder glaskuglerne. Når temperaturen i rummet falder, stiger glaskuglerne. F.eks. vil 18-grader glaskuglen falde, når temperaturen i rummet kommer over 19 grader. Omvendt vil 18-grader glaskuglen stige, når temperaturen i rummet kommer under 17 grader.

Hvis en glaskugle flyder i midten af cylinderen, ligger temperaturen mellem tallet på den og tallet på den lavest flydende glaskugle i toppen af cylinderen.

Hvis alle glaskugler flyder i toppen af cylinderen, er temperaturen lavere end tallet på den lavest flydende glaskugle.

Hvis alle glaskugler flyder i bunden af cylinderen, er temperaturen højere end tallet på den højest flydende glaskugle.

Produktfoto bagfra af Inca Living Galileo Galilei glas i kobber på hvid baggrund